Ιατρική

Οι αρχαίοι Έλληνες αρχικά θεωρούσαν την ασθένεια ως θεϊκή τιμωρία και την ίαση ως ένα δώρο από τους θεούς.  Πολλά τα θεμέλια της σύγχρονης δυτικής ιατρικής βρίσκονται στην Κλασική Ελλάδα, από το 800 π.χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ελληνική ιατρική πήρε αποστάσεις από τη θρησκεία και τον μυστικισμό και κινήθηκε προς την κατεύθυνση της παρατήρησης και τη λογική σκέψη. Αυτές οι ιδέες εξαπλώθηκαν σε όλο τον μεσογειακό κόσμο και ως την Άπω Ανατολή, όπως η Ινδία, και η επιρροή τους έχει παραμείνει ισχυρή στη Δύση έως και σήμερα.

Ωστόσο, η διάκριση μεταξύ του πνευματικού και σωματικού κόσμου συχνά συγχέονται στην ελληνική ιατρική, για παράδειγμα, ο θεός Ασκληπιός ήταν  η ιδεατή αντίληψη της ιαματικής δύναμης, αλλά και ένας εξειδικευμένος πρακτικός γιατρός. Οι ασθενείς καλούσαν τον θεό σε διάφορα ιερά του (κυρίως την Επίδαυρο) για να τους δώσει συμβουλές μέσα από τα όνειρα.

Ακολούθως, ο Ιπποκράτης, κατόρθωσε να απαλλάξει την ιατρική από τα στοιχεία της μεταφυσικής και των δεισιδαιμονιών της εποχής, επιτυγχάνοντας την αρμονική σύνδεση της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και τον φιλοσοφικό στοχασμό. Ο Ιπποκράτης εδραίωσε τη συστηματική προσέγγιση και αντιμετώπιση του ασθενή, αποκτώντας τον τίτλο του «Πατέρα της Ιατρικής» και καθιέρωσε την ιατρική ως επιστήμη και όπως τη διδάσκουμε σήμερα.

Στην Ελλάδα, του σήμερα, η ιατρική έχει να επιδείξει σημαντικές εξελίξεις και υψηλότατο επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, οι δε Έλληνες γιατροί έχουν διεθνή αναγνώριση και είναι περιζήτητοι σε χώρες του εξωτερικού. Ο αριθμός, μάλιστα, των εξειδικευμένων γιατρών ανά ποσοστό πληθυσμού είναι πολύ μεγάλος. Με βάση, πρόσφατη έκθεση, η Ελλάδα έχει 6,29 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση από το 2000, όταν είχε 4,33 γιατρούς. Η διαφορά είναι μεγάλη από τις άλλες χώρες. Η Αυστρία, που είναι δεύτερη στη σειρά, έχει 4,99 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους και τρίτη στη σειρά Γερμανία με 4,05 γιατρούς, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 3,27 γιατροί.

Επίσης η χώρα μας διαθέτει υπερσύγχρονες κλινικές και χειρουργικές αίθουσες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης, καθιστώντας την Ελλάδα, εκτός από τουριστικό προορισμό και αξιόπιστο προορισμό τουρισμού υγείας.

Τέλος, πολύ σημαντικός παράγοντας προσέλκυσης τουριστών υγείας, για τη χώρα μας, αποτελούν το χαμηλό κόστος των ιατρικών πράξεων, σε σχέση με χώρες του εξωτερικού, αλλά και η ευνοϊκή νομοθεσία π.χ. στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.